vrijdag 27 maart 2009

1001 meren














Na een viertal weken pediatrie is het weer tijd om een woordje te schrijven aan onze teerbeminde bloglezers. We staan nog elke dag versteld van de uiteenlopende en speciale pathologieën en de toch wel totaal andere werkmentaliteit. Mensen acht uur laten wachten, om vervolgens een consultatie van amper enkele minuten te krijgen... laat ons zeggen: inefficiëntie en bureaucratie ten top. Ook de armoede krijgt vaak de bovenhand wanneer de nodige geneesmiddelen (antibiotica), duurdere onderzoeken (hielprik, genetica) betaald moeten worden en zo niet uitgevoerd kunnen worden. Ook de mens op een karton in de straat doen ons vaak herinneren aan het tekort aan werk, educatie, gezondheidszorg... maar wanneer komt dat er???






Vorig weekend genoten we van een streepje natuur. Een streepje? Het was één van de mooiste tochten die we ooit al gemaakt hebben! We trokken naar het 'Nationaal park van Cajas', 250 meren baden er in een ruig berglandschap. Zes uren wandelden we in dit natuurpareltje om daarna liftend in een Chevrolet-laadbak terug naar Cuenca te rijden.


Cuenca is de culturele hoofdstad van Ecuador, sinds 1999 behoort het tot het werelderfgoed. Een erg gezellige stad, met recht stratenplan en prachtige huizen in koloniale stijl, 27 kerken, vele pleinen en musea.

We waren ook getuige van de locale festiviteiten: de Ecuadoriaanse versie van Eddy Wally en Belle Perez stonden daar heerlijk met hun kont te zwieren! Ook de presentatoren waren er weer over! Maar gelachen hebben we zeker en vast!

woensdag 11 maart 2009

Hospital Roberto Gilbert!

Onze stage pediatrie is hemel en aarde verschil met ons werkavontuur in de materniteit! allemaal vriendelijke mensen die ons heel wat uitleg geven, een pracht van een kliniek, echt modern en het is zowat het universitair centrum van Ecuador. Dus veel speciale pathologieën: branchio-otorenaal syndroom, tetralogie van Fallot, persisterende ductus arteriosus, veel geperforeerde trommelvliezen, nefrotisch syndroom, (gigantische) hydrocefalie, osteogenesis imperfecta... We volgen telkens de consultaties mee waar we elke week roteren op een andere discipline.
Tegelijk merken we dat hun taal alles in verkleinwoordjes uitdrukt, zo wordt een gespleten verhemelte 'problemita' genoemd, waar menig Belgische moeder grijze haren van zou krijgen als een dokter het zo noemde; horen we: "amai, je kindje heeft geluk, het heeft oogjes en een neusje van een Down-syndroom, tscheelde niet veel of twas er ééntje! Ook grappige situaties: een papa kwam deze morgen spoed binnen: 'yo soy el papito de un chiquitito, está aqui, pero no lo encuentro, pienso que es este' wat zoveel wil zeggen als: 'ik ben het papaatje van een baby'tje, het is hier op spoed, maar ik vind het niet, ik denk dat het dat daar is...' ; deze middag kwam een papa ZONDER kind op consultatie, waarbij hij een uitbrander kreeg van de dokter... Elk dikker kindje wordt ook zonder verbloeming 'gordo of gordito' genoemd, net alsof het helemaal niet erg is om 'dikken of dikkertje' genoemd te worden. Deze frequente hantering van verkleinwoorden is afkomstig uit de Quichuataal, de taal van de Inca's...
Zelfs de president kwam ons een hart onder de riem te steken!

maandag 2 maart 2009

Welverdiende week genieten!

Het weekje vakantie begon vorige zaterdag met gietende regen om 6.30 's morgens, hobbeldebobbel, 12 uur aan een stuk buszitten -tot onze gevoelige buikjes weer overhoop lagen- 2u stilgestaan in Guaranda, omwille van de grote carnavalfestiviteiten. Uiteindelijk uit de bus gewipt in Quito, dan op zoek naar een telefoon: hét Hiltonhotel bracht ons de oplossing! Een half uurtje later enorm gastvrij ontvangen bij Luz, dé gastmama van Sofie en Aagje twee jaar geleden. Na wat heen en weer geklets konden we met zijn drietjes op een dubbele luchtmatras een vrieskoude nacht in. Het gebrek aan deken zorgde voor het eerste conflict deze reis :)
Na enkele introducties over politiek en maatschappij trokken we het historische centrum van Quito in. Een mooi koloniaal centrum dat overloopt van de katholieke conquisitie, al duikend van de ene kerk in de andere kathedraal, om het schuim en ander carnavalplezier te ontwijken. Al was ons Nele net iets te traag... 's Avonds was het natuurlijk weer salsatime op de Plaza de Foch.
Maandag heerlijke relaxdag in de natuurlijke thermen van Papallacta om zo klaargestoomd te zijn voor een sportieve tweedaagse aan het Quilotoameer. Door de laatste vulkaanuitbarsting in 1773 ontstond een kratermeer: een pareltje van moeder natuur! De busreis leidde ons door een natuurschilderij waar indigenas hun schapen scheerden en primitief hun steile akkers bewerkten, kinderen hun schapen hoeden en vrouwtjes de was deden. Plots moesten we zelf in zo'n kleine comunidad afstappen waar we betoverd werden door een hemels kratermeer. We daalden af naar het azuurblauwe water ( met zout en sulfaat zonder vissen), namen er een bootje en roeiden naar de overkant en wisten niet waar aan te meren: een weggetje was nergens te bespeuren. Dan maar à l' improviste een steil pad ontdekken naar de top, helaas in mist gehuld. Gelukkig hielp een toevallige gids ons. 's Avonds aten we samen met Italianen, Fransen, Tsjechen, Noren en Indigenas met als afzakkertje enkele puro's ( sterke drank gemaakt van rietstengels). Donderdagmorgen reisden we naar het 3de belangrijke deel van Ecuador: El Oriente ( jungle). In Puyo lieten we onze smaakpapillen verwennen met heerlijke trucha ( forel) én een chocoladetaart in een erg gezellig restaurantje: een culinaire openbaring na 6 weken comida típica ( gewone Ecuadoriaanse keuken). Bij Natalia, een dokter die we kennen van 2 jaar geleden, konden we slapen in heerlijke bedden.
Zaterdagmorgen trokken we dan de jungle in en werden onze zintuigen geprikkeld door exotische geuren, kleuren, en smaken, tropische regen en felle zon, zwemmen doorheen een stroomversnelling. Wilde fauna en flora lieten ons genieten van elk moment. Na een nacht onder een fonkelende sterrenhemel moesten we weer de bus op richting thuisstad!